Виклики сьогодення. Як допомогти сучасним «дорослим» дітям…

 


Сучасний світ ставить перед нами нові виклики, випробовування та вимоги.

Пандемія, дистанційне навчання та робота, нестабільна економічна ситуація в країні та різноманітні стресогенні  фактори  неоднозначно впливають на наш психологічний стан. Важко всім…

Але, якщо дорослі мають знання та практичний досвід подолання стресових та конфліктних ситуацій, то сучасна молодь є фактично беззахисною. Залишаючись на одинці з самим собою та своїми внутрішніми переживаннями 24 години  на добу , діти та підлітки в кращому випадку (за сприяння батьків) знаходять себе в навчанні, творчості та спорті. Але є відсоток дітей, які шукають себе у сумнівних компаніях, у соціальних мережах в групах з психологічно небезпечним контентом. Як наслідок, все це призводить до зниження успішності та мотивації до навчання, погіршення внутрішньосімейних стосунків, психологічних розладів та летальних випадків…

Так,протягом 2020 року було зафіксовано:

·                   123 випадки підліткових самогубств ( загалом з 2017 року -518 випадків). За  даними єдиного державного реєстру досудових розслідувань у 2017 році вчинили самогубство 166 підлітків, у 2018 році 97 підлітків, у 2019 111 підлітків, а у 2020 році 123 підлітка. Станом на лютий 2021 року зафіксовано 21 випадок. Найчастіше накладають на себе руки підлітки  у віці від 12 до 16 років.

·                   3327 ДТП були скоєні за участю дітей (156 дітей віком до 18 років загинуло і 3681 травмовано), з них  409 скоєні з вини дітей.

З огляду на це, необхідно зазначити, що батьки завжди мають бути насторожі. Особливу увагу слід приділяти раптовим змінам в поведінці дитини (замкненість, прояви агресії, відмова від їжі, постійне перебування у віртуальному просторі, перегляд дописів, фото та відео сумнівного та небезпечного вмісту, часта та довготривала відсутність дитини вдома).

Відповідно до чинного законодавства України за виховання та навчання дитини до 18 років несуть відповідальність батьки. І про це необхідно пам’ятати не лише тому, що так прописано в законі, а в першу чергу тому, це наші діти!

Отже, шановні батьки, намагайтеся створити та підтримувати довірливі стосунки з дитиною. Лише так, ви зможете спілкуватися на рівних, домовлятися з дитиною, враховуючи всі «за» та «проти».

Не нав’язуйте свої погляди та переконання дитині, вчіться поважати її думку, власні почуття, позицію, вибір.

Обговорюйте те, що турбує вас та вашу дитину.

Вчіться слухати. Відкладіть усі справи і вислухайте дитину. В багатьох випадках, саме можливість висловитися, розповісти про свої переживання є дуже важливою.

Вчіться мовчати. Поважайте тишу один одного. Якщо дитина в даний момент  не готова обговорювати з вами певну ситуацію, дайте їй час  та можливість для роздумів. Але сповістіть  про те, що в будь-який час, ви  будете готові її вислухати.

Вчіться відмовляти. Твердо, але доброзичливо. Відмовляючи в чомусь, обов’язково обґрунтовуйте своє рішення та позицію.

Якщо у вас немає сил, знань чи досвіду для подолання різних ситуацій, психологічного характеру не соромтеся звертатися до спеціалістів, які зможуть надати  Вам кваліфіковану допомогу.

Анна Баланюк

Альона Полігас

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прояви дезадаптації та причини її виникнення

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

ЩО ТАКЕ ПРОБЛЕМНА ПОВЕДІНКА?