Як допомогти людині в кризовій ситуації.

 

Можливо, у ході спілкування з людиною, що переживає кризу, у вас періодично буде виникати почуття розгубле­ності. Вам буде здаватися, що ви скоро заплутаєтесь і ні­чим допомогти не зможете. Для того щоб допомогти, зовсім необов’язково володіти мудрістю царя Соломона. Вірте, що у вас є здоровий глузд — це немало, а у людини — хоча б не­велика здатність змінитися.

Намагайтеся проявити терплячість і викликати довіру до себе. Коли співрозмовник почне говорити, він і без ваших порад багато чого побачить по-іншому, зрозуміє і зробить крок у вирішенні своєї проблеми. Головне — вміло вислухати.

Показуйте свій інтерес і розуміння. Будьте щирими, дружніми та вмійте співчувати. Але якщо «провалитесь у проблему співрозмовника з ногами і головою», допо­могти не зможете. Стійте на землі твердо. Обговорюючи його проблему, намагайтеся розділити її на частини. Обміркуйте разом варіанти, але уникайте давати прямі поради. У розмові не висловлюйте свої думки складно, не вживайте довгих фраз.

Важливо схилити людину до конкретної активної дії. Допоможіть намітити реалістичний план і почати його виконання. Підкресліть, що коли вона буде що-небудь робити для виправлення свого становища, її самопочут­тя покращиться.

Якщо з такою людиною або такими людьми вам дово­диться розмовляти довго, то варто пам’ятати і про свій стан і своє здоров’я. У цьому немає ніякого егоїзму - якщо ви втратите здоров’я, то вже нікому не допоможете. Тому необхідно своєчасно помітити у себе стани напруження, що часто виникають.

Пам’ятайте про необхідність стежити під час розмови за своїм диханням. Воно має бути рівним і спокійним, видих — повним і вільним.

Якщо ви виявили у співрозмовника думки про само­губство, то намагайтесь вести розмову таким чином, щоб він замислився про безглуздість такого вчинку. Самогубство нічого не вирішує, воно назавжди знищує всі шляхи до якого-небудь рішення. Надія на те, що самогубство або спроба його здійснити вплине на чиїсь погляди, даремна. Такі події не дають бажаного резуль­тату і нічого не доводять. «Незрячий не прозріє, “зло­дій” — не розкається, “заблукалий” не стане на шлях істини, у будь-якому випадку через одне це».

Не підтримуйте його спроби перекласти відповідаль­ність за його життя на кого-небудь: на коханого, бать­ків, лікаря, начальника, вас... Людина тільки сама від­повідальна за своє життя і свої вчинки.

«Нема в що вірити»,— нерідко заявляють люди, які не прийшли до віри в Бога, людину, себе... Якщо співрозмовник говорить про відсутність сенсу життя, порадьте йому звер­нутися до Біблії, до християнської літератури.

Самогубство ляже важким тягарем на душі близьких, зменшить їм життя, радість на довгі роки.

Будьте пильні до себе та стану своїх близьких людей!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прояви дезадаптації та причини її виникнення

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

ЩО ТАКЕ ПРОБЛЕМНА ПОВЕДІНКА?