Інструкція як зберегти себе під час війни

Чи знаєте ви що під час стресу нашим організмом керує амигдала — така собі первісна частина мозку? Саме тому наші реакції є автоматичними, неконтрольованими, а поради типу "подихай" не можуть зробити нас продуктивними знову.

Наше завдання — змусити працювати префронтальну частину кори головного мозку, яка відповідає за самоконтроль, волю, увагу, пам’ять, здатність мислити, аналізувати та розуміти. Ми люди й кожному з нас треба зберегти наше культурне та інтелектуальне надбання. Не дамо всяким путінам украсти те, що в нас лишилося!

Ось 5 порад як зберегти мозок і себе від Ірини Пономарь, тренерки з ефективності

№ 1 Екологія мислення

Учені порахували, що об’єм думок в голові людині складає близько 60 000. 80-85% з них —  це частка думок, які повторюються з дня у день. До того ж більшість цих думок у нашій ситуації є негативними. Але наша задача — знижувати рівень стресу, усвідомлювати що й для чого ми думаємо, який наслідок наших думок.

№ 2 Ментальна гігієна

Знижуйте кількість споживаної інформації незалежно від того позитивна вона чи негативна. Погляньте на час, який витрачаєте на соцмережі й скоротіть його у два рази, чи бодай на 30% і ви вже відчуєте як ваш психоемоційний стан поліпшиться.

№ 3 Піклування про себе та інших

Людині потрібна людина. Тому перевірте свої соціальні контакти, чи є у вас безпечне коло спілкування, де ви можете екологічно проговорювати свої емоції. Ще один спосіб проживати почуття —  служіння й допомога іншим. Це не завжди про волонтерську діяльність, часто це просто зробити чай близькій людині,  проявити турботу про неї.

№ 4 Пошук сенсів

Сенс — це те сяйво, яке робить нас більшими за Его.  Він може проявлятися через служіння людям або мету: зосередитися на наступному кроці, дочекатися коли зацвіте вишня, коли вдасться опанувати нову навичку. Робіть щось таке, заради чого ви прокидаєтеся вранці.

№ 5 Користуйтеся помадою і тримайте бойовий дух

Під час Другої світової війни у 1943 році Вінстон Черчіль помітив, що бойовий  дух населення падає. Щоб це виправити британський очільник віддав наказ про відновлення виробництва червоної помади для губ. Також це спровокувало сплеск економіки! Якщо ви жінка — малюйте вуста червоною помадою, посміхайтеся, хай ворог бачить наш моральний дух. Не забувайте про феномен дзеркальних нейронів: ми зчитуємо настрій тих, кого бачимо. Тому якщо хочете підтримати інших — підтримайте спочатку себе, а решта підтягнеться.

⠀Якщо вам корисний цей допис — поділіться ним з іншими.

  Слава Україні 🇺🇦

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прояви дезадаптації та причини її виникнення

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

ЩО ТАКЕ ПРОБЛЕМНА ПОВЕДІНКА?