Як зберігати позитивний настрій, коли діти зводять з розуму. Поради психологів

          Відчуваєте, що вашого батьківського терпіння останнім часом не вистачає? Ви не одинокі. Ці поради можуть допомогти підтримувати хороший настрій. Під час карантину ми змушені проводити багато часу з близькими у замкненому просторі, ще й працювати. Особливо складно тим, у кого є малі діти.

Коли йдеться про те, як саме ваша дитина може звести вас з розуму, межі майже немає. Безліч питань, які ніколи не закінчуються й завжди виникають у невлучний час. Безлад у кімнаті та й по всій квартирі, якщо ви не встигаєте за ними наглядати. Постійні прискіпування до всього. Американські гірки в настрої. Нескінченні "хочу" й "дай".

Пандемія лише посилила все це – постійний стрес, робота з дому, нестача сну й дуже мало часу, який ми можемо провести на самоті.

Все це рано чи пізно призводить до вибуху люті. І це природно, адже в нас майже не залишилось каналів для відведення своєї енергії та можливості нормально займатися улюбленим хобі або спортом (через карантин багато чого не працює).

Але є хороша новина – існує багато поведінкових тактик та швидкодійних, заспокійливих технік, які допоможуть впоратися з неприємною ситуацією.

Психологи розповідають ресурсу Healthline, що робити, коли ваші діти починають зводити вас з розуму.

Ігноруйте дратівливу поведінку

Кетрін Перлман, доктор філософії, засновниця "Сімейного тренера" та авторка книги "Ігноруй це!", рекомендує ігнорувати будь-яку поведінку, яка дратує, привертає увагу або виникає після того, як ви вже сказали "ні".

І на противагу вона пропонує засипати своїх дітей увагою, коли вони поводяться добре.

Змініть динаміку. Виділить короткі проміжки часу для глибокого спілкування з дітьми

Оскільки наші діти, ймовірно, також стресують через цю ситуацію, їхня поведінка може бути своєрідним пошуком заспокоєння.

Вони хочуть знати, що, попри потрясіння, все буде добре, ви все одно будете поруч, любитимете їх та захищатимете.

Виокремте 20 хв, щоб пограти в настільну гру, щось намалювати разом або зробити щось інше, що витягне вас обох "з динаміки створення стресу".

Відповідь на цю глибшу потребу, імовірно, зменшить їхні надокучливі дії.

Перевірте свої емоції та навчиться керувати ними

Зв’язок зі своїми емоціями допомагає зробити кращий вибір щодо того, як реагувати на своїх дітей.

Для перевірки систем зв’язку достатньо кількох хвилин протягом дня:

·        Заплющте очі.

·        Покладіть одну руку на живіт, а другу – на серце.

·        Зверніть увагу на серцебиття, зробіть глибокий вдих та видих.

·        Проскануйте своє тіло на будь-які відчуття.

·        Відкрийте очі й зауважте, що саме ви відчуваєте.

·        Нагадайте собі, що надзвичайних ситуацій немає. Ніхто не вмирає.

·        Змініть свої думки. Повторюйте про себе невеличку мантру: "Вона поводиться як дитина, бо є дитиною. Я тут дорослий / доросла".

·        Спробуйте фізично зняти напругу. Зверніть увагу на те, де ви тримаєте напругу у своєму тілі, і витрусіть її. Глибоко вдихніть і продуйте. Видайте гучний (але не загрожуючий) звук.

Заземліться

Ще один простий засіб – вода. Вона часто допомагає заземлитись. Для цього достатньо потримати руки під проточною водою або випити склянку води.

Ще можна сісти на підлогу та порахувати назад від 50 або зробити кілька глибоких вдихів, говорить Девон Кунцман, тренер з виховання та життя малюків.

Використовуйте "техніку швидкої узгодженості"

Якщо ми потрапляємо в спокійний стан, дослідження в Інституті HeartMath показують, що серця наших дітей фізично реагуватимуть на стан нашого серця.

Спробуйте цю техніку, розроблену Інститутом HeartMath:

·        Зосередьте увагу на своєму серці.

·        Вдихайте протягом шести секунд і робіть видихи протягом шести секунд, але трохи повільніше і глибше, ніж зазвичай.

·        Намагайтеся активно відчувати турботу чи вдячність за щось чи когось.

·        Робіть це протягом двох хвилин (можете попросити своїх дітей приєднатися до вас).

Виконайте стійку на голові. Серйозно!

Перебування головою вниз допомагає заспокоїти нервову систему, збільшує приплив крові до мозку і дає вам нову перспективу.

Не обов’язково виконувати стійку на голові, адже вправа травматична й краще виконувати її під наглядом тренера, якщо до цього ви ніколи її не робили.

Можна виконати прості пози йоги, такі як "Собака вниз", "Поза дитини" або ляжте на спину й підійміть ноги вгору по стіні. Щоб збільшити заспокійливий ефект, зробіть 5-10 глибоких вдихів.

Переосмисліть ситуацію

"Перспектива – це один з найпотужніших інструментів виховання дітей", – говорить Кунцман.

Психолог Айлін Кеннеді-Мур зазначає, що історії, які ми розповідаємо собі про неправильну поведінку наших дітей, можуть або підживити наш гнів, або спонукати нас реагувати корисними способами.

Історії, які ми розповідаємо собі про власні можливості, також є критичними.

Спробуйте ці "перемикачі перспектив":

·        Замініть "Їй так погано!" на "Їй важко".

·        "Я більше не можу!" на "Я можу робити важкі речі. Що мені потрібно зараз, щоб рухатися вперед? "

·        "Я погано справляюся з батьківством!" на "Я вчуся щодня, так само, як і мої діти".

·        "Він настільки маніпулятивний!" на "Він намагається задовольнити свої потреби".

·        "Вона робить це, бо не поважає мене!" на "Вона перевіряє свої межі".

·        "Він намагається звести мене з розуму!" на "Він голодний і втомлений".

·        "Їм не до когось, крім них самих!" на "Вони роздратовані й постійно ниють, тому що так довго не бачили своїх друзів".

Їжте продукти, збагачені магнієм

Під час стресових моментів кількість цього важливого мінералу швидко зменшується, і саме тоді він нам найбільше потрібен.

Їжте зелені листяні рослини, такі як шпинат та капуста, або готуйте смузі з бананом, авокадо та темним шоколадом.

Завжди робіть висновки

Коли ви будете спокійні, поміркуйте над тим, чого можете навчитися з того, що сталося. Як ви можете підтримати себе, щоб залишатися більш емоційно регульованим?

Пізніше, коли ви та ваша дитина відчуєте спокій і зв'язок, спробуйте поговорити з нею про те, що сьогодні сталося, та про її поведінку. Але робити це треба спокійно та лагідно, пояснюючи, чому вам було важко.

Якщо ситуація повторюється, складіть список можливих рішень і починайте їх випробовувати. Життя занадто коротке, щоб переживати ті ж самі проблеми знову і знову.

Не виходить запам’ятати ці кроки? Можна роздрукувати маленьку шпаргалку і носити її з собою. Кілька місяців практики, і ви навіть не згадаєте, коли востаннє вам урвався терпець.

 

Джерело: https://life.liga.net

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прояви дезадаптації та причини її виникнення

Тиха трагедія з нашими дітьми, про яку ніхто не говорить

ЩО ТАКЕ ПРОБЛЕМНА ПОВЕДІНКА?